fbpx

Temperatura u trudnoći: Šta sve trebaš znati i kako se liječiti

Čelo ti je vruće i goriš? Ovo je što sve trebaš znati u temperaturi/groznici u trudnoći.

Imati temperaturu pod bilo kojim okolnostima može biti zabrinjavajuće, ali groznica tokom trudnoće može biti posebno uznemirujuća. Tvoj je imunološki sustav zapravo slabiji tokom trudnoće, tako da si podložnija obolijevanju – i simptomi se mogu dugo zadržavati. Osim što se osjećaš grozno, prirodno je brinuti hoće li tvoj temperaturni udar utjecati na bebu. Evo što trebaš znati o očuvanju sebe i bebe i vraćanju dobrog zdravlje.

Simptomi groznice u trudnoći Groznica je klinički definirana kao temperatura od 38 pa na više. Normalna tjelesna temperatura osobe je 37 stepeni, tako da u bilo kojem trenutku svaka temperatura iznad te tehnički može biti groznica, kaže Christine Greves, ginekologica u Orlando Health Winnie Palmer bolnici za žene i bebe na Floridi.

Ako imaš groznicu tokom trudnoće, simptomi koje bi mogla doživjeti su jednaki kao i kod ‘ne trudnica’. “U trudnoći to ne bi smjelo biti drugačije“, kaže Julie Lamppa, medicinska sestra na klinici Mayo.

Ti simptomi uključuju:

Zimica

Drhtanje

Osjećaj velike vrućine

Bolovi u mišićima

Znojenje

Gubitak apetita

Dehidracija

Razdražljivost

Slabost

Opasnosti temperature u trudnoći

Pitaš se kako na bebu može utjecati groznica? Budi sigurna, samo zato što si bolesna ne znači da je i beba zaražena. Umjesto toga, rizici ovise o visokoj temperaturi. Kad imaš temperatura, povećava ti se i unutarnja tjelesna temperatura, što također može povećati i temperaturu bebe, kaže Lamppa. “Kad fetus postane previše topao, otkucaji srca mogu se povećati”, kaže ona. Međutim, Lamppa dodaje, “ovo je obično privremeno i ne bi trebalo izazvati dugoročne posljedice”.

Groznica s malo nižom temperaturom obično nije previše zabrinjavajuća. Ali, ako žena ima dugotrajnu povišenu temperaturu zbog infekcije, postoji šansa da može naštetiti djetetu, kaže Greves. 

Groznica u ranoj trudnoći – kritično razdoblje razvoja fetusa – može povećati izglede da bi dijete moglo razviti oštećenja živčane cijevi i druge urođene nepravilnosti, kaže Lamppa.

Uzroci groznice u trudnoći

Ako imaš temperaturu, postoji i razlog za to. “To je simptom”, kaže Greves. “Moraš pitati zašto ta osoba ima vrućicu.”

Postoji nekoliko stvari koje bi mogle biti iza ovoga, kaže ona. Možda je to samo zato što si malo prehlađena – u tom slučaju su izgledi za vrućicu koji utječu na trudnoću stvarno niski, kaže Greves.

Drugi najčešći krivci za vrućicu u trudnoći uključuju gripu, infekciju mokraćnog sustava (UTI) i želučane viruse. Ali također je moguće i groznicu zbog nečeg ozbiljnijeg poput listerioze (bakterijske infekcije), toksoplazmoze (parazitske infekcije) ili encefalitisa (upale mozga), kaže ona. “Tada groznica može biti problem – zbog razloga koji stoji iza nje”, kaže Greves. Zbog toga je važno upozoriti svog liječnika na sve svoje simptome.

Liječenje groznice u trudnoći

Kada imaš groznicu tokom trudnoće, možeš uzimati acetaminofen (paracetamol), kaže Lamppa. Osim toga, moraš voditi računa da budeš dobro hidrirana i odmoriš se, kaže ona. Stavljanje hladnog obloga na čelo može ti pomoći da se osjećaš bolje. Ono što ne bi trebala uzimati u trudnoći zbog vrućice su aspirin i ibuprofen, ili, prema Grevesu, bilo koji biljni lijek. “Ovo je vrlo važno i osjetljivo razdoblje i nemamo kontroliranu studiju koja kaže da su biljni lijekovi sigurni”, kaže ona.

Nazovi svog liječnika ako se primjenom tableta temperatura ne snizi ili ako primijetiš porast kontrakcija, bol u trbuhu ili mekoću, gubitak tekućine ili smanjeno “udaranje” fetusa, kaže Lamppa. I, naravno, ne ustručavaj se prijaviti svog liječnika ako u bilo kojem trenutku imaš bilo kakvih nedoumica.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Šarlah/ Scarlatina

 

 

 

Prethodna priča

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Šarlah/ Scarlatina

Naredna priča

Stvari koje ste željeli znati o izgledu beba, a bilo vas je sram pitati

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->