fbpx

Stvari koje ste željeli znati o izgledu beba, a bilo vas je sram pitati

Novi roditelji se nakon rođenja djeteta (ne)opravdano boje svega što ne mogu objasniti ili nisu prije vidjeli, a postoji puno toga što se smatra normalnim ili u najmanju ruku uobičajenim kod malih beba. Od groznih osipa koji se mogu proširiti po većem dijelu tijela do pretjerane dlakavosti, čudnog kihanja i nekontroliranog tremora koji može izbezumiti roditelje – u većini slučajeva radi se o bezazlenim pojavama koje se s vremenom smire ili nestanu. U nastavku ćemo obraditi nekoliko najčešćih:

Gledanje u križ

Kada se rode, bebe često gledaju u križ. Razlog tome je što se još uvijek ne mogu usredotočiti na objekat, nego vide dvije slike onoga što promatraju. Ta faza traje nekoliko mjeseci, a kako se bebina koordinacija očiju i vida poboljšava tako i ovaj problem nestaje. U početku novorođenčad vidi samo svjetlo, pokrete i velike kontraste poput crnog i bijelog, ali ne i fine detalje. No ako im se vid ne popravi do četvrtog mjeseca, trebali biste otići do oftalmologa jer se potencijalno radi i o strabizmu.

Dlačice na tijelu

Vrlo česta pojava kod tek rođene djece su i lanugo-dlačice koje se na djetetovom tijelu razvijaju tijekom posljednjeg stadija trudnoće i prekrivaju nekoliko dijelova tijela. U pitanju su najčešće leđa, ramena, uši i čelo. No kako su došle, dlačice će i nestati. Većini beba ove dlačice ispadnu već tokom prve sedmice života, ali nije neuobičajeno ni da se na određenim mjestima zadrže dulje od mjesec dana. U svakom slučaju, razloga za zabrinutost ne bi trebalo biti.

“Dječje grudi”

Neke bebe (i muškog i ženskog spola) rođene su s povećanim grudima. Ta pojava, isto kao i otečena vagina, uzrokovana je majčinim hormonima tijekom trudnoće. Bez brige, to će s vremenom nestati, a roditelji bi se trebali oduprijeti tome da navedena područja diraju, stišću ili štipaju jer to može uzrokovati infekciju, što predstavlja ozbiljan problem.

Puno peruti

Ako je vlasište vaše bebe prekriveno stvrdnutim, oljuštenim krpicama, radi se o stanju poznatijem kao seboreični dermatitis ili tjemenica. To je bezopasno i uobičajeno stanje koje bebi ne smeta i ne svrbi i ni na koji način nije povezano s lošom higijenom. U većini slučajeva nestane samo od sebe, a da biste ubrzali njegovo povlačenje, pokušajte koristiti hidratantne kreme i ulja za kupanje, a izbjegavajte korištenje sapuna.

Stolica čudnog oblika i boje

Bebe zbilja često imaju stolicu i njezin oblik i boja često mogu roditelje ostaviti u šoku. Postoje cijele knjige koje pišu o tome što se kod bebine stolice smatra normalnim i uobičajenim, a što zahtijeva odlazak liječniku. Osim razlike u dosljednosti, stolica može biti raznih boja, od zelene i žute do svijetlosmeđe. Još čudnije, prva stolica novorođenčeta, poznatija kao mekonij, crna je, gusta i ljepljiva. Isto tako, novorođenčad može imati stolicu i do osam puta u danu. Ona se razlikuje ovisno o tome doji li majka bebu ili je beba na dohrani. Razlozi za moguću brigu su crna stolica nekoliko dana nakon porođaja, krvava, rijetka ili prečesta stolica.

Kihanje

Kod odraslih osoba učestalo kihanje može značiti pojavu alergije ili nagovještaj bolesti, ali kod novorođenčadi se uglavnom radi o normalnoj pojavi. Kihanje bebama pomaže u pročišćavanju dišnih i nosnih prolaza. Budući da su kod beba ti prolazi puno manji, lakše se začepe i potrebno ih je češće pročistiti. Dok kihanje ne prate još neki simptomi poput vrućice ili gubitka apetita, radi se o zdravoj reakciji tijela.

Nekontrolirani tremor

Nepotpuno razvijeni neurološki sustav može dovesti do toga da se novorođenčad često trese, trza, drhće ili agresivno mlatara udovima. Ponekad te reakcije mogu izgledati kao da je beba dobila napada. Nemojte se plašiti, razvojem neurološkog sustava ti napadaji morali bi prestati.

Neobično oblikovana glava

Bebe se rađaju s mekanim dijelovima na glavi koji pulsiraju i nazivaju se fontanele. Iako izgledaju zastrašujuće, fontanele imaju jako važnu ulogu tijekom porođaja. One dozvoljavaju kostima lubanje da se prilagode i lakše prođu kroz porođajni kanal. Njihova funkcija međutim ne prestaje nakon rođenja. Upravo je u prvim mjesecima najveći porast opsega glave. Tada mozak najbrže raste, da bi beba imala što veću sposobnost prilagodbe novoj sredini. 

U početku opseg glave raste za dva centimetra mjesečno, a tokom prve godine prosječno se poveća za oko dvanaest centimetara. To omogućavaju otvorene fontanele i vrlo pokretljivi spojevi. Zahvaljujući njima rast kostiju omogućava mozgu koji intenzivno raste da se prirodno povećava i ne bude stisnut. Pripazite na natekle ili potonule fontanele jer one mogu ukazivati na dehidraciju ili traumu glave.

Spavanje s otvorenim očima

Da, slažemo se, spavanje s otvorenim očima je dosta jezivo. Neke bebe, zbog stanja koje se naziva lagoftalmus, spavaju s otvorenim očima. Još uvijek nije poznat razlog zbog kojeg do ovoga dolazi, ali moglo bi biti povezano s bebinim jedinstvenim ciklusima spavanja. Ovo je vrlo česta pojava koja ni na koji način nije indikator problema sa spavanjem.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Šarlah/ Scarlatina

 
Prethodna priča

Temperatura u trudnoći: Šta sve trebaš znati i kako se liječiti

Naredna priča

Novi okusi, novi doživljaji uz DM proizvode bez glutena

Najnovije iz VIJESTI

-->