fbpx

Budite ljubazni jer ćete biti zdraviji, ali i usporiti starenje

Novo istraživanje Sveučilišta sjeverna Karolina nije dugo trajalo, ali pokazuje koliko je ljubaznost važna i koliko utječe na zdravlje.

Uz zdravu prehranu i vježbanje, jednostavno budite topli i ljubazni prema drugima i to će učiniti više za vaše zdravlje nego bilo koji detoks ili liječenje kristalima. Novo istraživanje pokazuje da ljubaznost može pomoći i kod usporavanja starenja.

Novo istraživanje Sveučilišta sjeverna Karolina je malo je i preliminarno, ali pokazuje koliko je ljubaznost važna i koliko može utjecati na zdravlje.

Rezultati su prilično zapanjujući. Istraživači su okupili oko 150 volontera srednjih godina, a zatim ih podijelili u tri grupe.

Jedna je grupa prošla šestosedmični trening meditacije s pažnjom, druga je pohađala slične vježbe meditacije za ljubav koja potiče otvaranje srca, a treća grupa je bila kontrolna. Na početku i na kraju eksperimenta svim dobrovoljcima izmjerena je duljina telomera. Telomeri su ponavljajući sljedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA, a oni čuvaju molekule od oštećenja i štite ih tijekom staničnih dioba. Kako starimo, oni postaju sve kraći i kraći, a što se sporije troše to ćete dulje živjeti.

Mjerenje telomera na kraju istraživanja pokazalo je da sve skupine imaju kraće telomere, ali skupina koja je imala meditaciju za ljubav i otvaranje srca izgubila je najmanje telomera i tako usporila starenje.

Iako ove nalaze treba potvrditi i rezultate mjeriti dulje vrijeme, mnoga istraživanja potvrdila su koliko emocije utječu na naš mozak. 

Veliki broj istraživanja pokazuje da će vas usamljenost ubiti jednako sigurno kao i pušenje. Svi znaju koliko loši odnosi mogu utjecati na zdravlje. Nedostatak tople, ljudske povezanosti može škoditi zdravlju. Ljubaznost i povezanost ne samo da svima čine život ugodnijim, već i fizički štite vaše tijelo od pukotina stresa i vremena.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Postoji li pravo vrijeme za početak šminkanja?

 
Prethodna priča

Postoji li pravo vrijeme za početak šminkanja?

Naredna priča

7 stvari koje se događaju kad dijete počne izlaziti iz krevetića

Najnovije iz RODITELJI

-->