fbpx

Vodič za spavanje tokom trudnoće: Koji je položaj najsigurniji za bebu

Do petog mjeseca trudnoće možete spavati kako želite. No ulaskom u šesti mjesec morate se pobrinuti za položaj u kojem spavate kako ne biste naštetili bebi.

Spavanje na stomaku

Ako ste spavali na stomaku prije trudnoće, možete se držati ovog položaja u prvim mjesecima trudnoće, jer nema dokaza koji bi pokazali da to može nanijeti štetu vama ili vašoj bebi. Međutim, nakon prvog tromjesečja jednostavno nećete moći udobno ležati na trbuhu zbog toga što će vam stomak rasti. I ne biste trebali spavati u ovom položaju.

Spavanje na boku

Ovo je najsigurniji položaj za vas i vaše dijete. Omogućava dobar protok krvi, a ne vrši pritisak na vaše unutrašnje organe. Iako su obje strane sigurne, predlaže se da spavate na lijevoj strani jer ćete povećati količinu krvi i hranjivih tvari koje dođu do vaše bebe. Ovaj položaj pomaže vašim bubrezima da se riješe toksina.

Savjeti za bolji san tokom trudnoće

Kada spavate stavite iza sebe jastuke kako biste spriječili da se okrenete na leđa. Mnogim majkama je ugodnije postaviti jastuk između nogu, jer ih drži paralelnim i podupire kukove, zdjelicu i kičmu. Ako patite od žgaravice tokom noći, stavljanje dodatnih jastuka ispod glave puno će vam pomoći.

Izbjegavajte spavanje na leđima, jer težina djeteta i maternice vrši pritisak na vaše unutrašnje organe uzrokujući poteškoće pri dotoku krvi u posteljicu. Zbog toga je odabir drugog položaja za spavanje sigurniji i za majku i za dijete i to je jednostavan način smanjenja rizika od smrti bebe ili lošeg razvoja fetusa.

 
(klix.ba/Kidsinfo.ba)
 
Prethodna priča

Zašto je vrtić moja najdraža institucija na svijetu?

Naredna priča

Šta se može dogoditi ako kosu ne perete dovoljno često?

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->