fbpx

Savjeti patronažne sestre za tretiranje tjemenjače

Tjemenjača je vrlo uobičajeno stanje kože kod beba. Nježna ulja, masaža i šamponiranje obično će pomoći pojavi ovog benignog stanja. To je oblik seboroičnog dermatitisa koji pogađa kožu i koji pogađa bebe. Obično se ne treba brinuti i obično će se raščistiti sama.

Obično počinje na vlasištu, ali može se pojaviti na područjima koja uključuju:

  • čelo
  • lice
  • obrve
  • nabori kože, uključujući u pazuhu ili iza ušiju

Tjemenača pogađa oko 70% novorođenčadi, prema najnovijim istraživanjima. Najvjerovatnije se pojavljuje u prva 3 mjeseca života i nestaje do dobi od 1 godine. Može se pojaviti u dobi između 12 mjeseci i 4 godine, mada je to manje vjerovatno.

Tjemenača uzrokuje ljuskastu kožu na vlasištu odnosno tjemenu i druga područja sa sljedećim simptomima:

  • Bijele ili žute ljuskice se pojavljuju na koži
  • Žuta kore na površini ljuskica
  • Blago crvenilo

Stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje seboroični dermatitis. Nekoliko je faktora kao što su vrijeme, nivo hormona, gljivične infekcije i prehrana, svi mogu igrati ulogu.

Važno je da znate da tjemenjača nema tendenciju svrbiti dijete na bilo koji način. Može se razviti na vlasištu, oko lica i ušiju, u području pelena ili u ostalim naborima kože.

Stručni savjet o tjemenjači dala je Zvjezdana Uzelac Mandić, magistar sestrinstva, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu djece, Dom Zdravlja Zenica.

Majkama tjemenjača predstavlja problem , ali ona je sasvim uobičajena pojava i rijetke su bebe koje je nemaju.  Ovo je jedan jednostavan savjet za rješavanje tog problema.

Pola sata prije kupanja namažite bebinu glavicu uljem za bebe i ostavite ga da djeluje 15 do 20 minuta. Češljem ili četkom za bebe dobro iščešljajte u smjeru suprotnom od rasta dlake da se naslage podignu od glave.

Okupajte bebu uobičajenim postupkom. Šampon ili sapun dobro isperite. Poslije kupanja bebinu glavicu opet namažite uljem za bebe do sljedećeg kupanja.

Kad tjemenjača predstavlja pravi problem, proširi se na čelo i obrve, potrebno je javiti se doktoru koji će preporučiti preparate za liječenje iste.

(roditelj.ba/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Zašto ne bismo trebali osuđivati roditelje “zločestog djeteta”?

 
Prethodna priča

Zašto ne bismo trebali osuđivati roditelje “zločestog djeteta”?

Naredna priča

4 navike zbog kojih ćete biti sigurno uspješniji ove godine

Najnovije iz Zdravlje

-->