fbpx

Savjeti koji će vam pomoći u planiranju zimovanja s djecom

Spremate li se uskoro na zimovanje s obitelji, bilo da to uključuje odlazak na skijanje, u toplije krajeve ili jednostavno u neki drugi grad, nekoliko stvari trebate imati na umu kako bi obiteljski odmor prošao što ugodnije:

Razmislite koliki put vaše dijete može podnijeti

Ako putujete automobilom, a vaše dijete postane nervozno i nemoguće nakon sat i pol vožnje, ne birajte destinacije do kojih će vam i samo putovanje prisjesti. Odnosno, ako ste u mogućnosti birati, budite otvoreni istražiti mogućnosti koje vam se nude na najdalje tri sata vožnje od vašeg grada, jer sve drugo bi i za vas i djecu moglo postati pravo mučenje. Iako mnogi sanjaju o zimovanju u inozemstvu, ako se baš niste zaputili na skijanje, dobra je ideja izvidjeti što se nudi i u našim krajevima. Također, uzmite u obzir i dob djeteta jer ona posve mala neće se žaliti na neudobnost i duljinu vožnje, ali presvlačenje pelena, dojenje i redovito zaustavljanje svakako ubrojite u rutu puta.

Dobro proučite smještaj u koji planirate ići

Kakvi su kreveti, grijanje, možete li dobiti dodatne pokrivače, u koliki prostor idete? Imate li mogućnosti, unajmite radije apartman nego hotelsku sobu u kojoj nećete moći mrdnuti od djece niti u kojoj će ona imati dovoljno prostora za igranje. Iako vjerojatno većinu vremena namjeravate provesti na otvorenom, računajte da ćete dio dana sigurno biti i u zatvorenom, tako da bi vam komotniji prostor sigurno više dogovarao. Zgodno je znati ima li i objekt u koji idete neke sadržaje koji su zanimljivi vašoj djeci, kao igraonicu, animatore, unutarnji bazen i slično.

Proučite i okolne sadržaje

Što nudi samo mjesto u koje idete? Idete li na skijanje jeste li sigurni da će vaše dijete željeti ovladati tom vještinom? Ako ne, hoće li moći negdje iznajmiti i sanjke te se sanjkati? Ako ste krenuli u obilazak kulturnih znamenitosti, razmislite što će vašoj djeci biti najzanimljivije pa jedan takav objekt uvrstite u svaki dana obilaska. Ima li u blizini mjesta vašeg boravišta park, staza za vožnju biciklom ili škola jahanja, možda neke toplice? Sve su to informacije koje vam mogu dobro doći kad se jednom nađete na odredištu.

Raspitajte se i o liječnicima te se opskrbite najnužnijim lijekovima

Prije odlaska na put svakako se informirajte o tome gdje se nalazi najbliži liječnik, zlu ne trebalo. Najnužnije lijekove poput Lupocet čepića, Neofen sirupa, probiotika, kapi za uho i nos ponesite sa sobom.

 Pakirajte se pametno

Zimska odjeća u koferu zauzima znatno više mjesta nego ljetna, pa pakirajte pametno kako biste zaista ponijeli ono što vam je nužno. Uzmite u obzir na koliko dana putujete i možete li tamo gdje idete kupiti nešto što bi vam eventualno nedostajalo?Prilagodite odjeću i obuću lokaciji na koju idete, jer vam za odlazak u Italiju sigurno neće trebati gojzerice, kao što vam na skijanju u Francuskoj vjerojatno neće trebati antilop čizme. Djeci ponesite rezervne kape, šalove, rukavice. Što se tiče igračaka, izbjegavajte nositi one od 100 dijelova ili komada jer postoji mogućnost gubitka, a birajte one koje pružaju što više mogućnosti igre i zabave. Svakako ponesite i omiljene slikovnice.

Pametno i u automobilu

S obzirom da putujete s obitelji, provjerite ispravnost vozila i svakako imajte odgovarajuću zimsku opremu. Automobil ugodno zagrijte, ali nema potrebe da se svi kuhate na 30 stupnjeva. Ponesite dovoljno cd-ova s dječjim pjesmicama te igračaka prikladnih za vožnju, kao i girckalica i tekućine. Djecu u autosjedalice ne vežite u jaknama i ponesite im deke da se mogu pokriti ako ima bude hladno.

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Evo kako napraviti prirodan šampon i sprej za borbu protiv ušiju i grinja

 

 

Prethodna priča

Evo kako napraviti prirodan šampon i sprej za borbu protiv ušiju i grinja

Naredna priča

Zašto ne bismo trebali osuđivati roditelje “zločestog djeteta”?

Najnovije iz RODITELJI

-->