fbpx

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko savjeta kako to napraviti.

Mnoge trudnice će bolje podnijeti čekanje porođaja ako imaju osjećaj da nešto rade u tom smjeru i da pomažu bebi da polako krene na svoj put. Za to postoje određeni postupci koji su trudnici na raspolaganju. Oni mogu malo ubrzati mehanizme porođaja, ali ih svakako neće pokrenuti ako dijete i tijelo na to nikako nije spremno.

Neke uvjete trudnica ipak mora zadovoljavati kako bi krenula s ovim postupcima:

  • Biti zdrava i u formi
  • Tijelo i dijete trebaju biti spremni dakle, mora proći vrijeme termina, odnosno preporučuje se svakako pričekati do 40. tjedna trudnoće.
  • Potrebno se posavjetovati s liječnikom ili primaljom o tome je li dijete spremno i što vam oni savjetuju.
  • Ne preporučuje se kombinirati više metoda istovremeno. Katkad se djelovanje dogodi tek nakon par dana i previše stimulacije ili prevelike doze mogu dovesti do neočekivanih reakcija. Zato je potrebno vrlo oprezno postupati.

Masaža

Uzmite 10 ml bademovog ulja te ulje od cimeta, klinčića, đumbira. Trbuh prvo namočite toplom vodom i zatim umasirajte ulje koje će se tako bolje upiti. Navedena ulja stimuliraju mišiće maternice na kontrakcije. BEZOPASNO I GODI!

Laksativi i kokteli

Ako ste čuli za ovu metodu, nemojte je nikako provoditi. Može doći do prevelike aktivnosti crijeva ili do proljeva što može potaknuti i trudove, no pritom dolazi i do dehidracije i oštećenja crijeva, a moguća je i mučnina te pojava grčeva u crijevima. Također se ne preporučuje uzimanje koktela s alkoholom. NE PREPORUČUJE SE!

Topla kupka

Ako podnosite tople kupke, ovo je način kako možete potaknuti trudove. Možete u kupku dodati i eterična ulja cimeta, klinčića, đumbira. No, kupku provodite isključivo ako je netko uz vas. Od tople vode možete imati problema s cirkulacijom ili pak da se trudovi pojave vrlo brzo.
KOD ZDRAVE CIRKULACIJE OVA METODA JE BEZOPASNA I VRLO UGODNA!

Tjelesna aktivnost

Prije samog porođaja treba izbjegavati tjelesnu aktivnost. U tom smislu izbjegavajte popularno penjanje po stubama jer to oduzima previše energije. Radije čuvajte snagu za porođaj. No, možete se primjerice šetati jer ćete na taj način pomoći djetetu da se smjesti u položaj za porođaj. Pritisak glavice na vrat maternice također stimulira lučenje oksitocina koji će voditi trudove. Možete se ljuljati na gimnastičkoj lopti što ima isti pozitivan učinak.
BEZOPASNO, ZABAVNO, ALI NE PRETJERUJTE!

Čajevi

Skuhajte čaj s prutićem cimeta, klinčićem, svježim đumbirom i verbenom. Prelijte biljke jednom litrom vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Najbolje je piti taj čaj mlak te po gutljaj tijekom cijelog dana. Isti učinak ima i čaj od listova maline.
BEZOPASNO I NIJE KOMPLICIRANO!

(roditelji.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

6 razloga zašto su djeca rođena u januaru posebna

 
Prethodna priča

6 razloga zašto su djeca rođena u januaru posebna

Naredna priča

Trendovi u odgoju: Ovo će biti najveći među roditeljima u 2020. godini

Najnovije iz Porod

-->