fbpx

Nauka dokazala zašto tvoje dijete ne mari za nikog osim za sebe

Čini li ti se ponekad da tvoj dvogodišnjak ili trogodišnjak ne mari za nikog osim za sebe? Pa, postoji i naučni razlog za to!

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, tek kad dijete napuni 4 godine ono počinje imati empatiju.

Istraživači s Instituta Max Planck za ljudske kognitivne i moždane znanosti (MPI CBS) u Leipzigu i na Sveučilištu Leiden kažu da ovakva vrsta društvene svijesti proizlazi iz sazrijevanja kritične veze vlakana u mozgu, što se zapravo događa do 4. godine života. U osnovi, regija na stražnjem dijelu temporalnog režnja odgovorna za razmišljanje o drugima i njihovim mislima i regija u prednjem režnja koja je uključena u pomaganje ljudima da razumiju što je stvarni svijet (ne samo njihov vlastiti svijet) i misli drugih, ostaje odvojena to čarobne četvrte godine.

Dakle, 4. godina je kada djeca razvijaju tu “Teoriju uma” ili sposobnost pripisivanja misli i vjerovanja drugima. Karakterizira ga i razumijevanje da vjerovanja drugih mogu biti različita od vlastitih.

Prije 4. godine djeca nisu u stanju shvatiti da bi misli mogle postojati neovisno o onome što vide i znaju o svom svijetu. Naprimjer, trogodišnjak koji je u kutiji čokolade pronašao olovke, misli kako bi svako dijete očekivalo da će naći olovke u kutiji čokolade, čak i ako nije imalo isto iskustvo.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Postavite sebi ova ključna pitanja i pomozite djetetu da zavoli vježbanje

 
Prethodna priča

Postavite sebi ova ključna pitanja i pomozite djetetu da zavoli vježbanje

Naredna priča

6 razloga zašto su djeca rođena u januaru posebna

Najnovije iz Ostalo

-->